Eveniment la SCDA Turda: ,,Ziua Grâului, a Pâinii şi Fertilizării Culturilor’’

Ziua de 19 iunie,2018, pentru Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, a fost o zi de sărbătoare, pe care angajaţii acestei instituţii o respectă cu sfinţenie în fiecare an : ,,Ziua Grâului, a Pâinii şi Fertilizării Culturilor’’. Noi, cei angajaţi la SCDA Turda, am împărtăşit această bucurie, ca de fiecare dată, cu invitați de marcă din domeniul agriculturii, cum ar fi: preşedintele ASAS Bucureşti, dl.prof.dr.Valeriu TABǍRǍ, profesori de la USAMV din Cluj-Napoca, printre care prof.dr. Cornel CǍTOI, rectorul USAMV Cluj Napoca, dl. prof. Ioan ROTAR, prof.dr.Teodor RUSU, prof.dr.Marcel DUDA, prof.dr.Dan VARBAN, prof.dr.Leon MUNTEAN etc. şi nu în ultimul rând, ne-a făcut cinste şi onoare dl.prefect al judeţului Cluj, Ioan Aurel CHERECHEṢ, care a participat la evenimentul nostru.

De asemenea, ne-au fost alături reprezentanţii Azomureş, producător de îngrăşăminte chimice, cu care avem proiecte de cercetare privind fertilizarea culturilor de cereale păioase, cercetători de la instituțiile similare cu SCDA Turda, de la SCDA Livada şi Secuieni; au fost prezenţi  reprezentanţii  inspectoratelor teritoriale pentru controlul calităţii seminţelor, ai unităţilor fitosanitare, ai direcţiilor agricole judeţene; alături de noi au fost şi reprezentanţii  unor companii producătoare şi distribuitoare de pesticide şi seminţe: Alcedo, BASF, Chemark, DD Borza, FMC, Innvigo, Mecsol Galda, jud.Alba, Summit Agro etc., pentru care le suntem recunoscători şi le mulţumim; mulţumirile noastre sunt şi pentru colegii  de la Crama ,,La Salina’’. Ca o noutate, în acest an, au fost alături de noi, colegii de la firma Syswinsolutions, care au prezentat staţia meteo Sys Agria, amplasată în câmpul nostru, care pentru noi este de mare folos.

Din totalul participanţilor de peste 170, s-au regăsit peste 80 de fermieri, producători agricoli din judeţele Alba, Mureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Satu-Mare și Cluj, care participă an de an la acest eveniment, tocmai pentru a se informa cu noutăţile din domeniul culturilor de cereale păioase, de la cercetătorii, inginerii, care au obţinut aceste rezultate în instituţia noastră: soiuri noi de cereale păioase, tehnologii adecvate schimbărilor climatice din Transilvania.

Din partea SCDA Turda, au participat : directorul instituţiei,dr.ing.Nicolae Tritean, secretarul ştiinţific,dr.ing.Felicia Mureşanu, dr.ing. Rozalia Kadar-responsabilul programului de ameliorare cereale păioase, alături de toţi colegii din sectorul menţionat, şeful fermei vegetale, dr.ing.Cornel Cheţan, precum  şi toţi colegii şi angajaţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricole Turda.

Inceputul programului a fost marcat de discursurile d-lui preşedinte al ASAS, prof dr.Valeriu Tabără, a d-lui rector al USAMV Cluj Napoca,prof dr.Cornel Cătoi,  a d-lui prefect Ioan Aurel Cherecheş, apoi directorul SCDA Turda,  dr. ing.Nicolae Tritean a ţinut să mulţumească tuturor pentru participare, a prezentat pe scurt starea de vegetaţie a culturilor de cereale de la SCDA Turda, urmând apoi deplasarea în câmp, pentru a vedea ,, pe viu’’ culturile de cereale păioase.

Secretarul ştiinţific al SCDA Turda, dr.ing.Felicia Mureşanu, a prezentat desfăşurarea programului, după care, s-a vizitat câmpul de Ameliorare Cereale păioase ( grâu de toamnă, grâu de primăvară, triticale, ovăz),unde ne-a aşteptat echipa de cercetători alături de responsabilul programului de ameliorare, dr.ing.Rozalia Kadar; au fost  prezentate  soiurile de grâu de toamnă create la SCDA Turda, care s-au văzut la faţa locului (soiurile mai vechi Arieşan, Dumbrava etc.), soiurile noi (Andrada,Codru), inclusiv un număr de 12 linii valoroase de grâu de toamnă, de perspectivă, care ,,îşi aşteaptă rândul’’ la ISTIS pentru testare în vederea înregistrării noilor soiuri; 3 dintre aceste linii sunt deja in anul III şi II de testare în reţeaua ecologică a ISTIS-ului pentru zona de centru şi nord a ţării; d-na dr.Rozalia Kadar, a scos în evidenţă din prezentare, o linie foarte valoroasă T19-10, linie mutică (fără ariste), foarte rezistentă la încolţirea în spic, foarte rezistentă la cădere datorită elesticităţii paiului şi foarte productivă (potential de producţie 11.000 kg/ha); de asemenea, s-a referit şi la condiţiile climatice existente în toamna anului 2017, inclusiv primăvara 2018 şi până la data de 19 iunie, precum  şi la modul în care acestea au influenţat creşterea şi dezvoltarea culturilor de cereale; a fost prezentată în detaliu staţia meteo Sys Agria,de către dl.Adrian Zărnescu.

S-au vizitat şi câteva loturi demonstrative cu  soiurile de grâu de toamnă Andrada, Codru, semănate după soia şi mazăre, soiuri create la SCDA Turda,cu adaptabilitate bună la condiţiile climatice din Transilvania, capabile să asigure producţii ridicate şi stabile de la un an la altul.

,,Ziua Grâului, a Pâinii şi Fertilizării Culturilor’’, de la SCDA Turda, din 19 iunie,2018, s-a încheiat  cu foarte multe concluzii care au reieşit pe tot parcursul vizitei în câmpul de cercetare, (experienţe cu soiuri de cereale păioase, loturi demonstrative cu soiuri de grâu româneşti create la SCDA Turda), care au determinat  participanţii  să se îndrepte către utilizarea soiurilor de grâu de toamnă româneşti.

In încheiere, doresc să menţionez că în urma desfăşurării unui eveniment ştiinţific cu înaltă ţinută (Sesiunea anuală de referate ştiinţifice a INCDA Fundulea) din luna mai, 2018, care s-a desfăşurat în aula ASAS ,,Gheorghe Ionescu Ṣiṣeṣti’’ Bucureşti, unul dintre cei mai renumiţi editori permanenţi ai prestigioasei reviste Profitul agricol, dl. Horia-Victor Hălmăjan, a scris despre instituţia noastră că ,,SCDA Turda, care a prezentast  un număr mare de lucrări ştiinţifice (11 lucrări), şi-a consolidat poziţia de pol al cercetării agricole româneşti’’.

 

 

 

 

             Dr. Ing. Felicia MUREŞANU

              SECRETAR ŞTIINŢIFIC

 

                      STAŢIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE AGRICOLA TURDA