Eveniment ştiinţific la SCDA Turda: ”Soia în România – prezent şi perspective”
La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda a avut loc, în 17-18 septembrie,2013, un workhop internaţional cu tematica “Soia în România – prezent şi perspective”. Întâlnirea de lucru cu tema amintită a fost organizată de Asociaţia Donau Soja împreună cu instituiţia noastră.
La această întâlnire ştiinţifică au participat peste 50 de personalităţi de prim rang din domeniu cercetării agricole,a învăţământului universitar, procesatori de soia din Romania, precum şi o parte dintre reprezentanţii asociaţiei Donau Soja Cea care i-a prezentat, încercând să nu uite pe nimeni, a fost D-na Dr. Felicia MUREŞANU, Secretarul Știinţific al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda şi unul dintre principalii organizatori ai evenimentului: ”Au fost prezenţi, Dl. Matthias KRON,preşedintele asociaţiei Donau Soja,dr. Dragos DIMA, reprezentantul Romaniei, R.Moldova şi Ucraina în asociaţia Donau Soja, Alfred SANDMAYR,reprezentantul cercetării în asociaţia menţionată, Attila KUTAS, director pentru centrul si sudul Europei,privind dezvoltarea afacerilor in acest domeniu. Din Romania, începând cu Academia de Ştiinţe Agricole, dl. preşedinte prof.dr.Gheorghe SIN, dl. vice-preşedinte prof.dr. Valeriu TABĂRĂ,dl. vice-preşedinte prof.dr.Gheorghe Valentin ROMAN,dl. director dr.Aurel Florentin BADIU; de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Silvice Cluj Napoca, d-na decan prof.dr.Roxana VIDICAN,d-na decan prof.dr. Sevastiţa MUSTE, d-l prorector prof.dr.Ioan ROTAR; de asemenea de la Staţiunea Cercetare-Dezvoltare Secuieni din podişul Moldovei, d-na director Elena TROTUŞ, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, colegii noştri, dl. dr. Vasile JINGA şi d-na dr.Carmen LUPU, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea dl. dr. Ioan TONCEA; Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti a fost reprezentat de d-na director prof.dr.Nastasia BELC,Institutul de Cercetări pentru Pedologie a fost reprezentat de d-na dr.Daniela RĂDUCU, Institutul de Cercetări Biologice şi Nutriţie Animală Baloteşti de d-na dr.Georgeta CIURESCU; de asemenea menţionăm pe dl. prof. dr. Mihai BERCA de la Probstdorfer Saatzucht şi USAMV Bucureşti şi o serie de personalităţi care au ţinut să fie prezente la acest eveniment organizat la Turda pe probleme de soia, această ,,plantă minune’’ care are un rol tot mai important în industria alimentară şi în creşterea animalelor”, a spus d-na dr. Felicia Mureşanu.Alături de noi la acest eveniment a fost şi compania Dr.Oetker Bucureşti, reprezentată de d-na director departament aprovizionare-Maria IANCU,d-na director departament cercetare dezvoltare-Hortensia MOCANU şi d-na director producţie-Anca COZMA; suntem colaboratorii vechi ai,, Dr. Oetker”,furnizându-le în fiecare an cantităţi semnificative de soia pentru consum, utilizată în diferite produse alimentare. Asociatia Donau Soja este o organizatie neguvernamentala independenta, internationala, non-profit cu sediul la Viena si cuprinde membrii din randul societatilor care activeaza in agricultura, industria de procesare, comert sau cercetare.Obiectivele pe termen lung ale asociatiei Donau Soja sunt realizarea unei marci de origine si calitate pentru proteina vegetala nemodificata genetic din bazinul dunarean, marirea suprafetelor cultivate cu soia, cresterea profitabilitatii fermierilor, stimularea si finantarea cercetarii pentru soia (material semincer si tehnologii agricole) si facilitarea accesului fermierilor la programe de instruire/pregatire si transfer de know-how. Pana in prezent, Austria, Germania, Ungaria, Slovenia, Elvetia, Serbia, Bosnia & Hertegovina, Croatia, Slovacia si Romania au semnat declaratia Danube Soya.
Această întâlnire s-a organizat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda,datorită faptului că în instituţia noastră s-au creat 11 soiuri de soia convenţionale, timpurii şi foarte timpurii. Aceste soiuri de soia sunt foarte valoroase datorită faptului că sunt bogate în proteină, au proteină peste 40% şi sunt foarte căutate şi apreciate. Laboratorul de ameliorare soia este condus de dl dr. Eugen Mureşanu care este creatorul acestor soiuri şi are o pasiune deosebită în acest domeniu.
Pe lângă soiurile de soia create la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda,s-au prezentat foarte multe informaţii privind, tehnologia care are un rol foarte important în obţinerea producţiei scontate.
Dacă ar fi să spicuim din programul foarte încărcat al întâlnirii de lucru ar trebui să arătăm că deschiderea sesiunii a fost făcută, de directorul instituţiei prof. dr. Ioan Haş, apoi au prezentat un cuvânt de deschidere şi dl.preşedinte al ASAS Bucureşti prof. dr. Gheorghe Sin, preşedintele asociaţiei Donau Soja ,Matthias Krön. prof. dr. Gheorghe Valentin Roman şi dr.Dragoş Dima, reprezentanţii Romaniei în asociaţa Donau Soja.
Prima zi a întâlnirii a început cu prezentarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, făcută de directorul instituţiei, prof. dr. Ioan Haş. La rândul său, dl. Matthias Krön, împreună cu dr. Dragoş Dima au făcut o prezentare a Asociaţiei Donau Soja şi, mai ales, a activităţii acestei asociaţii în România.
Tot în prima zi a lucrărilor s-a discutat de ameliorarea soiei în România şi s-au prezentat concluzii de la ceea ce cercetătorii au denumit ”Întâlnirea Freising” (Dr. Eugen Mureşanu, Ing. Raluca Rezi şi ing. Ancuţa Crângaşu), iar Ing. Mircea Ignea a relevat participanţilor rezultatele privind unele elemente tehnologice în cultura soiei la SCDA Turda. Despre ”Controlul buruienilor la cultura de soia au vorbit Prof. dr. Teodor Rusu şi ing. Cornel Cheţan.
S-a mai discutat despre ”Căi de intrare a azotului în sisteme agricole” (Prof. dr. Ioan Rotar), ”Fixarea simbiotică a azotului” (Prof. dr. Roxana Vidican), ”Rolul soiei în alimentaţia umană (Prof. dr. Nastasia Belc, Dr. Enuţa Iorga şi Dr. Luminiţa Catana), iar înainte de discuţiile libere care au încheiat ziua, prof. dr. Carmen Socaciu, prof. dr. Sevastiţa Muste şi dr. ing. Vlad Mureşan au vorbit despre ”Soia: ingredient alimentar funcţional, cu multiple beneficii pentru sănătate”.
A doua zi a întâlnirii de lucru de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda lucrările au început mult mai devreme decât în ziua precedentă. Astfel, în jurul orei 9.00 a fost prezentată lucrarea ”Boli şi dăunători la soia”, de către dr. Felicia Mureşanu, dr. Elena Trotuş, dr. Carmen Lupu şi dr. Vasile Jinga. A urmat ”Perspectiva soiei cultivată în sistem ecologic în România” (Dr. Ion Toncea). Dr. Georgeta Ciurescu a susţinut o prelegere despre ”Şroturi de soia: valoare nutritivă şi importanţa în nutriţia animală” iar prof. dr. Aurel Şara şi dr. Mihai Bencea au vorbit despre ”Utilizarea soiei în furajarea animalelor”.
A avut loc un dialog între participanţi privind bolile şi dăunătorii culturilor de soia, cercetările la care s-a ajuns în prezent şi ce ar trebui făcut de acum încolo. Tot în cadrul întâlnirii de lucru de la Turda s-au conturat studiile care vor deveni obiective pentru tehnologi şi amelioratori, la această cultură.
S-a discutat de asemenea şi despre finanţarea acestor obiective, care vor avea o importanţa deosebită în crearea de noi soiuri de soia.
S-au vizitat şi câmpurile experimentale şi un lot demonstrativ care cuprinde nu numai soiurile de soia de la Turda, ci şi ale Institutului Fundulea; s-au vizitat experienţele de lungă durată, cu îngrăşăminte, experienţa conservativă de soia. In final, după toate discuţiile purtate între specialiştii prezenţi la întâlnirea de lucru găzduită de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda s-au desprins concluzii clare urmând a se întocmi o colaborare necesară între toţi aceşti participanţi atât pentru dezvoltarea acestei culturi, cât şi pentru a se promova mult mai mult la fermierii români care aveau, oarecum, o teamă de această cultură până în prezent.
Dr.ing.Felicia MUREȘANU
Secretar Știinţific
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda